Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικα γούρια!!

Το ρόδι, το πέταλο, η κρεμμύδα και πολλά άλλα θεωρούνται γούρια που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι για να έχουν καλοτυχία. Τι είναι ακριβώς όμως το γούρι;

Ας μάθουμε! Γούρι ονομάζεται ένα αντικείμενο που φτιάχνεται με σκοπό να φέρει τύχη ή καλή έκβαση μίας υπόθεσης. Η κατασκευή τους βασίζεται στη θεωρία της Αντιστοιχίας: το όμοιο δημιουργεί όμοιο του!Η προσέλκυση της καλής τύχης είναι μία πανάρχαια συνήθεια και αποτελεί ευσεβή πόθο όλων των λαών σε όλες τις εποχές. Τα γούρια αποτελούν παράδοση βασισμένη σε λαϊκές δοξασίες και θεωρούνται ότι ξορκίζουν την κακοδαιμονία.

Ειδικά οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες δοξασίες για την προσέλκυση της καλοτυχίας. Επικρατέστερα θεωρούνται το ρόδι, η κρεμμύδα, το φλουρί της βασιλόπιτας ώστε ο χρόνος να ξεκινήσει με εύνοια.

Το ρόδι:
Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε ακόμα και στις μέρες μας.
Από τα πιο κλασικά έθιμα της πρωτοχρονιάς είναι το ρόδι. Ανήμερα της πρωτοχρονιάς έπρεπε να πάμε εκκλησία μαζί με το ρόδι, να φέρουμε αγιασμό και ο αρχηγός της οικογένειας, ο μπαμπάς να σπάσει σε μια γωνιά  έξω από το σπίτι το ρόδι πετώντας το με δύναμη στο πάτωμα, για να ροδίσει όλη η χρονιά. Έπειτα μπαίνουν όλοι στο σπίτι βάζοντας πρώτα το δεξιό τους πόδι.



Η κρεμμύδα:
Η γνωστή μας Πρωτοχρονιάτικη κρεμμύδα θεωρούνταν από τα αρχαία χρόνια σύμβολο αναγέννησης και υγείας. Η αντίληψη αυτή οφείλεται στην πολύ μεγάλη ζωτικότητα του βολβού της, που μπορεί να διατηρηθεί και να βλαστήσει ακόμα και έξω από το χώμα πάνω από ένα χρόνο. Στις μέρες μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τοποθετείται μια κρεμμύδα έξω από το σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο πατέρας ή η μητέρα της οικογένειας την παίρνει στα χέρια του/της και χτυπώντας ελαφρά με την κρεμμύδια τα κεφάλια, ξυπνά τα μέλη της οικογένειας για να πάνε στην Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου. Στην συνέχεια η κρεμμύδα, κρεμιέται σε κάποιο σημείο του σπιτιού για να φέρει υγεία και τύχη στην οικογένεια.


 Το φλουρί της βασιλόπιτας:
Σύμφωνα με τη παράδοση, όταν ο Άγιος Βασίλης ήταν επίσκοπος στην Καισαρεία, ο τότε έπαρχος ζήτησε την είσπραξη φόρων. Οι κάτοικοι ζήτησαν την βοήθεια του Αγίου Βασίλη και εκείνος τους είπε να φέρει ο καθένας ότι πολύτιμο έχει.   
Έτσι, μόλις μαζεύτηκαν πολλά δώρα και αντικείμενα συνάντησαν τον έπαρχο. Ο Άγιος Βασίλης κατάφερε να πείσει τον έπαρχο και εκείνος δεν πήρε τα δώρα. Πως όμως θα μοίραζε τώρα ο Άγιος Βασίλης τα αντικείμενα στους κατοίκους, αφού πολλά ήταν ίδια; Έτσι, είπε στους κατοίκους να φτιάξουν κάποιες θήκες και έβαλε σε κάθε μια μέσα ένα από τα δώρα. Την επόμενη μέρα τα μοίρασε και έγινε το θαύμα! Ο κάθε κάτοικος βρήκε στην θήκη του το αντικείμενο που είχε προσφέρει.
Από τότε καθιερώθηκε το έθιμο της βασιλόπιτας και του φλουριού που βάζουμε μέσα.

Το φλουρί συμβολίζει την τύχη και μια καλή χρονιά για εκείνον που θα το κερδίσει. Το ασημένιο ή χρυσό χρώμα του θεωρείται ότι εξαφανίζει τη γρουσουζιά, η βασιλόπιτα είναι η οικογενειακή δύναμη και η προστασία του σπιτιού, και ο σταυρός που κάνουμε πάνω στην πίτα είναι η προστασία του Θεού.


Τώρα που γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες για τα γούρια ας τα χρησιμοποιήσουμε για να προσελκύσουμε την καλοτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου