Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Μαθαίνω για την ελιά!!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ. Ελαία, Olea) είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών  (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιολαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.

 Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την Αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι ηΑθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη..

Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή, ή το λιομάζωμα. Η ελιά παραδοσιακά μαζεύεται με το χέρι, και το μάζεμα της ελιάς αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Μεσογείου.
Στη σημερινή εποχή ευδοκιμεί ακόμη η παραδοσιακή μέθοδος συγκομιδής, με τη βοήθεια ίσως κάποιων νεότερων εργαλείων: τα κλαδιά περνιούνται με το "χτένι" για να αποσπαστεί ο καρπός με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, ενώ το έδαφος κάτω από την ελιά στρώνεται με λιόπανα ή με ειδικό δίχτυ από συνθετικό υλικό. Σκάλες από ξύλο ή αλουμίνιο χρησιμοποιούνται για το μάζεμα των δυσπρόσιτων κλαδιών. Αφού πέσουν οι ελιές από το δέντρο, οι αγρότες τινάζουν τα άκρα των ελαιόπανων ώστε να δημιουργηθούν σωροί, οι οποίοι θα καθαριστούν με το χέρι από χοντρά κλαριά και τσαμπιά προκειμένου να τοποθετηθούν στη συνέχεια σε δοχεία μεταφοράς (κουβάδες, τενεκέδες κλπ.) και σακιά και να μεταφερθούν στον χώρο αποθήκευσης. Δεν είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των φύλλων, αφού υπάρχει στο ελαιοτριβείο ειδικό μηχάνημα που τα απομακρύνει με αέρα. Εναλλακτική τεχνική είναι το "τίναγμα" της ελιάς με ξύλινα ραβδιά, η τεχνική όμως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν έχει ωριμάσει πλήρως ο καρπός και είναι εύκολη η απόσπασή του από το δέντρο. Τέλος, είναι σύνηθες κατά τη συγκομιδή να κόβονται με πριόνι επιλεγμένα κλαδιά του δέντρου, τόσο για τη διευκόλυνση της συγκομιδής, όσο και για να βοηθηθεί η σωστή ανάπτυξη του δέντρου.

 Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ βασικός για τη Μεσογειακή διατροφή, τόσο ως εδώδιμος όσο και επειδή από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο.

 Πηγές αναφέρουν ότι οι έξι πρώτες Ολυμπιάδες είχαν ως έπαθλο ένα μήλο. Μετά καθιερώθηκε ως έπαθλο των Ολυμπίων ο κότινος, το στεφάνι από κλαδί της ιερής αγριελιάς που είχε βλαστήσει έξω από τον οπισθόδομο τουναού του Δία στην Ολυμπία.


...ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ....

Ξεκινήσαμε την θεματική μας ενότητα με την γνωστή πια γωνιά του πειρατή....


Μια μανούλα μας έφερε δώρο και ένα δεντράκι ελιά για να το φυτέψουμε στον κήπο μας!!!


Είδαμε κλαδιά ελιάς, ελιές και λάδι! Φυσικά και δοκιμάσαμε λαδάκι και ελίτσες.....και στους περισσότερους άρεσαν.... Έτσι μας ήρθε η ιδέα να μαγειρέψουμε ελιόψωμο όλοι μαζί.

Η συνταγή εύκολη και με τέτοιους βοηθούς η εκτέλεση ακόμα πιο εύκολη...
Δοκιμάστε το και στο σπίτι.....πεντανόστιμο!!!!

Τι χρειαζόμαστε:
  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτί μπύρα
  • λίγο αλάτι
  • ελιές ή και τυρί
  • λίγη ρίγανη
  • λίγο λάδι


 Πώς το κάνουμε:
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και τα ζυμώνουμε.
  2. Στο τέλος προσθέτουμε τις ελιές ή το τυρί.
  3. Απλώνουμε τη ζύμη μας σε ένα λαδωμένο ταψάκι και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  4. Ψήνουμε στους 200C για 30΄ περίπου
tip:  Μην ρίξετε τις ελιές ή το τυρί στην αρχή του ζυμώματος γιατί βγαίνουν τα υγρά και δεν μας βοηθάει στο ζύμωμα.

Είδαμε τον κύκλο που κάνει η ελιά μέχρι να γίνει λαδάκι στο φαγητό μας και βάλαμε τις εικόνες στη σωστή σειρά.
Στη συνέχεια αντιστοιχίσαμε τις λέξεις με τις εικόνες που είχαν σχέση με την ελιά και το λάδι.
Παίξαμε το αγαπημένο μας κινητο παιχνίδι "ελιά ελιά λάδι" και φυσικά μάθαμε και τον αριθμό 2.
Χειροτεχνία με ζωγραφική και επικόλληση φυσικού υλικού και φύλλο εργασίας εντοπισμού-γραφής!Ολοκληρώσαμε την ενότητα με την κατασκευή του δέντρου από χαρτοσακούλα και γκοφρέ εξ ολοκλήρου από τα παιδιά!!

4 σχόλια: